luni, 7 decembrie 2015

Insula Thassos

Ducand pe umerii ei stancosi o istorie de mii de ani si un peisaj parca desprins din povestile cu zei, insula Thassos reuseste sa fie an de an un magnet pentru turisti din toate colturile lumii. Romanii par a o indragi in mod special, poate pentru ca este situata mai aproape de taramul lor decat alte insule din Grecia, sau poate pentru ca aici sunt intampinati cu plaje de vis si conditii de cazare excelente la tarife accesibile pentru buzunarele lor. Indiferent de motivul pentru care aleg sa isi planuiasca o vacanta aici, odata ajunsi pe aceasta insula, nici unul dintre ei nu regreta alegerea facuta. Dimpotriva! Aleg sa se reintoarca iar si iar, pentru ca insula Thassos este incarcata de atractii impresionante, peisaje spectaculoase si, bineinteles, plaje ademenitoare ce va invita sa fiti un pic lenes pe nisipul lor.
insula thassos ghid

Insula Thassos, scurta prezentare

Tarmurile insulei Thassos sunt scaldate de apele Marii Egee, aceasta fiind situata in golful Kavala, la doar 8 km de Grecia continentala. Pe teritoriul ei veti putea descoperi numeroase ruine preistorice, amintiri din erele antica si clasica, bazilici crestine ridicate pe fundatiile templelor dedicate zeilor si  numeroase sate pitoresti ce adapostesc case traditionale, plaje impresionante si paduri de pini, brazi si platani datatoare de umbra si prospetime. Bineinteles, gradinile de maslini sunt la tot pasul. Toate aceste ingrediente peisagistice sunt amestecate armonios pentru a da viata „Insulei de Smarald”.
insula thassos

O insula mai mica decat Rhodos, cu o circumferinta de aproximativ 100 km, Thassos este impartit in doua mari regiuni: nordica si sudica. Delimitarea celor doua regiuni se face prin trasarea unei linii imaginare ce leaga satul Sotiros de satul Kinira. Cei care calatoresc cu masina vor putea da un ocol al insulei pentru ca aceasta este inconjurata de o sosea principala. Pentru a ajunge la satele din munti veti avea la dispozitie drumuri mai mici ce pornesc din aceasta sosea.
Tinand cont de cele mentionate mai sus, va invitam la o calatorie imaginara de jur imprejurul insulei, cu opriri in toate statiunile importante si pe toate plajele de vis ale acesteia. In acest fel, in momentul in care decideti sa va rezervati un sejur in Grecia, toate indicatoarele va vor parea familiare si drumurile deja strabatute. Bineinteles, frumusetea peisajelor si parfumul padurilor si al gradinilor de maslini vor putea fi descoperite doar in momentul in care pasii va vor purta pe strazile insulei.

Thassos Limenas (Thassos Town)

Calatoria noastra incepe in Thassos Limenas, capitala insulei, cunoscuta si sub denumirea de Thassos Town. Orasul este situat intre capurile Evreokastro si Pachi, gazduind numeroase magazine, restaurante, hoteluri si institutiile oficiale ale insulei. Orasul este vizitat mai ales datorita ruinelor arheologice pe care le ascunde, in suburbiile sale putand fi vizitata Acropola, o structura ce dateaza din Era Bizantina, insa prezinta influente din perioada in care Thassos s-a aflat sub conducere venetiana. Panoramele surprinse de aici sunt superbe, astfel ca puteti planui o vizita pana la aceasta atractie, chiar daca nu sunteti fani ai ruinelor arheologice.
insula thassos limenas
Thassos Town are un centru vechi, care in vremurile antice era deservit de doua porturi, unul militar, deschis doar ambarcatiunilor militare, si unul comercial, folosit pentru toate operatiunile comerciale si deschis publicului larg. In aceasta zona au fost descoperite numeroase sculpturi si ruine antice importante, mare parte dintre ele gasindu-si adapost astazi in Muzeul Louvre. Cele mai vizitate atractii ale centrului antic sunt teatrul Odeon si sanctuarele dedicate lui Zeus si Zeitei Artemis. In prezent, orasul gazduieste portul principal al insulei si este punctul de plecare pentru feriboturile ce au ca destinatie portul Keramoti.
insula thassos limenas port
Desi orasul nu are plaja proprie, la doar 1 km de Thassos Town veti descoperi plaja Makryammos, o fasie de nisip auriu inconjurata de paduri de pini, un peisaj cu care va veti intalni destul de des in calatoria voastra prin Thassos. Plaja are un hotel si un mic chei unde ancoreaza diferite ambarcatiuni de mici dimensiuni.

3 comentarii: